Ziemniaki – Właściwości i rodzaje ziemniaków

Ziemniaki - Właściwości i rodzaje ziemniaków

Ziemniaki często bywają jedynie dodatkiem do głównego dania i uważamy je za zbędny składnik naszej diety. Chociaż są niezwykle popularne,  bywają również niedocenione. Ciągle zbyt mało mówi się  o wartościach zdrowotnych, jakie niesie za sobą regularne spożywanie tego warzywa, przez co dużo ludzi myśli, że eliminując je z diety, niczego nie traci. Niestety jest to błędne rozumowanie, o którym warto informować. Poznaj właściwości ziemniaków oraz dowiedz się, jakie wyróżniamy rodzaje ziemniaków.

Spis treści:

  1. Historia ziemniaków
  2. Rodzaje ziemniaków
  3. Ziemniaki – właściwości odżywcze
  4. Ziemniaki – właściwości lecznicze

Historia ziemniakówHistoria ziemniaków

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych i są jednymi z najpopularniejszych warzyw na świecie. Do Europy zawędrowały dopiero w szesnastym wieku, jednak początkowo nie cieszyły się popularnością, a wręcz uważano je za źródło chorób, przez co całkowicie wykluczono  bulwy z diety. Nadano im nawet miano diabelskiego jabłka trującego ludzi i zwierzęta. Od tej pory ziemniaki uprawiane były jedynie ze względu na ich walory estetyczne.

Dopiero wojna i głód zmieniły sposób postrzegania tego warzywa. W końcu zaczęto je doceniać również ze względu na walory kulinarne, a co więcej stały się jednym z wykwintnych posiłków. Były bardzo drogocenne i niedostępne dla ludzi ubogich. Dopiero w osiemnastym wieku zaczęto wytwarzać skrobie i alkohol, co przyczyniło się do rozprzestrzenienia ich uprawy, a co za tym idzie również zmniejszenia ceny.

Obecnie ziemniak uprawiany jest wyłącznie jako produkt kulinarny, a przepisów z jego zastosowaniem jest mnóstwo. Dla wielu z nas  jest podstawą obiadu i szacuje się, że przeciętny Polak zjada nawet kilkadziesiąt kilogramów rocznie. Polska gwara określiła ziemniaki mianem kartofli bądź pyry.

Warto wiedzieć, że w naszym kraju znajdziemy nawet dwa pomniki uwieczniające ziemniak. Wikipedia zawiera ich zdjęcia. Są nimi Pomnik ziemniaka w Biesiekierzu oraz słynna „poznańska pyra”.

Rodzaje ziemniaków

Na świecie mamy kilkadziesiąt tysięcy odmian ziemniaków, lecz w naszym kraju uprawianych jest zaledwie 135.  Poszczególne typy różnią się od siebie nie tylko wyglądem skórki czy kolorem miąższu, ale również zawartością skrobi i suchej masy. W zależności od rodzaju ziemniaka  obserwujemy odmienne zachowywanie warzywa po dokonaniu obróbki termicznej. Niektóre z nich stają się sypkie, a inne kleiste. Od czego to zależy? Odpowiedź jest prosta. Właściwość ta zależy w głównej mierze od typu ziemniaka.

Wyróżniamy cztery rodzaje ziemniaków:

  • Ziemniak typu A – sałatkowy. Ziemniaki tego typu są twarde i nie ulegają rozgotowaniu.  Ich struktura jest zwarta, a wilgotność duża.
  • Ziemniak typu B – ogólnoużytkowy. Najbardziej popularny typ ziemniaka, a to wszystko za sprawą jego wszechstronnego zastosowania. Typ B nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako składnik wielu potraw.
  • Ziemniak typu C – mączysty. Po ugotowaniu staje się suchy i sypki.
  • Ziemniak typu D – pastewny. Typem D określa się ziemniak pastewny, czyli taki, który ma zastosowanie głównie w żywieniu trzody chlewnej oraz drobiu.

Jajka również mają swoje własne rodzaje

W Polsce najczęściej uprawia się takie ziemniaki jak: Denar, Lord, Irga, Bryza, Satina, Tajfun oraz ziemniaki vineta. Wikipedia określa ostatni rodzaj ziemniaka jako odmianę wczesną.

Ziemniaki – właściwości odżywcze

Ziemniaki zawierają witaminy i minerały, dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować. Znajdziemy w nich przede wszystkim:

Witaminy: Minerały:
  • Witaminę A,
  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę B3,
  • Witaminę B6,
  • Witaminę C,
  • Witaminę E,
  • Foliany.
  • Fosfor,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Sód,
  • Mangan,
  • Żelazo,
  • Miedź,
  • Cynk.

Sprawdź również wartości pomidorów

Chociaż ich liczba jest niewielka, to jednak mają kluczowe znaczenie w diecie statystycznego polaka, u którego ziemniak jest na stole częstym gościem.  Niestety coraz częściej z  nich rezygnujemy, a to wszystko za sprawą tego, że uważamy je za tuczące. Jest to jednak mit. Co prawda, ziemniaki zawierają dość sporo węglowodanów, ale tuczące nie są. Odkładanie tkanki tłuszczowej powoduje jednak łączenie ich z tłuszczem, masłem i sosami.

Ziemniaki – właściwości lecznicze

Nadal zbyt mało mówi się o właściwościach leczniczych ziemniaków.  Wiedząc o tym, jak wartościowe są dla naszego zdrowia, spożywalibyśmy je częściej i chętniej.

Warto wiedzieć, że regularne posilanie się ziemniakami dostarcza następujących korzyści zdrowotnych:

  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Wspomaga wzrok,
  • Redukuje stres,
  • Wzmacnia kości,
  • Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • Zwalcza ból głowy,
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • Poprawia stan skóry,
  • Usprawnia proces krzepnięcia krwi.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More