Winogrona – wartości odżywcze i ich indeks glikemiczny

Winogrona traktujemy zazwyczaj jako świetną przekąskę, jednak rzadko kiedy, zastanawiamy się nad tym, jakie mają właściwości. Mało kto zdaje sobie również sprawę, przed iloma chorobami chronią nas te owoce. Zazwyczaj przebywając na diecie, rezygnujemy z winogron na rzecz innych owoców, a to wszystko za sprawą tego, że obfitują w cukier. Niestety jest to błędne rozumowanie, ponieważ oprócz dużej ilości cukru, zawierają również wiele cennych witamin. Sprawdź, jakie wartości odżywcze dostarczają winogrona oraz jaki jest ich indeks glikemiczny.

Spis treści:

      1. Winogrono - witaminy
      2. Winogrono - właściwości
      3. Winogrona -  indeks glikemiczny
      4. Winogrona, a odchudzanie

Winogrono - witaminyWinogrono witaminy

Winogrono ma witaminy, które są niezwykle cenne dla każdego organizmu, dlatego powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Znajdziemy w nim m.in.:

  • Witaminę A,
  • Witaminy z grupy B,
  • Witaminę C,
  • Witaminę K,
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Miedź,
  • Cynk,
  • Chlor,
  • Jod,
  • Bor.

Owoce te są również cennym źródłem przeciwutleniaczy, jakimi są flawonoidy. Wykazują one cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Usuwają również toksyny z organizmu.

Co więcej, pestki oraz skórki winogron posiadają resweratlor, oraz procyjanidyny, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, a także pomagają w walce z nowotworami. Docenić należy również zawartość taniny, która również wspiera układ krwionośny.

Warto wiedzieć, jak w naszej diecie wypadają winogrona. Wartości odżywcze owocu wyglądają następująco:

Zawartość w 100 g:
Białko 0,5
Tłuszcz 0,2
Węglowodany 17,6
Kcal 69
Tłuszcze nasycone 0,1
Tłuszcze nienasycone 0,1

Sprawdź jeśli interesuje Cię również temat kaszy jaglanej

Winogrono - właściwości

Już tysiące lat temu doceniano zdrowotne właściwości winogron. Stosowane były wówczas jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz na wszelkiego rodzaju skaleczenia i rany. Współcześnie również wykorzystuje się bogactwo winogron, dlatego też powstał specjalny dział nauki zwany ampeloterapią.

Ampeloterapia to specjalna dieta, której podstawą są winogrona. Popularność zyskuje głównie wśród osób zmagających się ze schorzeniami astmy, niedokrwistości oraz nefrologicznymi. Jest również cenna dla osób cierpiących na problemy z przemianą materii.

Winogrono spożywane regularnie wykazuje następujące właściwości zdrowotne:

  • Hamuje reprodukcję wirusów,
  • Działa przeciwzapalnie,
  • Zmniejsza reakcje alergiczne,
  • Hamuje procesy starzenia,
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Wspomaga walkę z chorobami serca,
  • Pobudza trawienie,
  • Oczyszcza nerki,
  • Zapobiega zawałom, udarom oraz miażdżycy,
  • Reguluje prace systemu nerwowego,
  • Odżywia mózg,
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Niszczy komórki rakowe.

Winogrona -  indeks glikemiczny

Winogrona mają indeks glikemiczny na średnim poziomie, który wynosi 45. Oznaczać by to mogło, że jest to świetny produkt dla cukrzyków, jednak jest to błędne rozumowanie, ponieważ oprócz średniego indeksu glikemicznego winogrona posiadają również sporą ilość cukru. Aż do 25% tego owocu to glukoza i fruktoza, która mimo tego, że jest łatwo przyswajalna, powinna być unikana przez cukrzyków. Dla porównania 100g białych winogron to prawie 3 kostki cukru.

Sprawdź czy wiesz czym są goździki

Winogrona, a odchudzanie

Wydawać by się mogło, że wysoka zawartość cukru całkowicie wyklucza obecność winogron w diecie osoby odchudzającej. W końcu wokół ciągle słyszymy o szkodliwości cukru i o tym, że w nadmiernych ilościach może prowadzić do wzrostu naszej wagi. W przypadku winogron teoria ta nie jest do końca prawdziwa.

Liczne badania wykazały, że winogrona oprócz właściwości prozdrowotnych mogą przyczyniać się również do redukcji masy ciała.

To wszystko za sprawą zawartego w pestkach i skórkach resweratloru. Jego działanie nie jest do końca zbadane, jednak zauważono, że resweratlor przyczynia się do regulacji metabolizmu lipidów oraz glukozy, a także do aktywacji mechanizmów rozkładu, co ma pozytywny wpływ na proces odchudzania. Zbadano również, że resweratlor odpowiada za redukcję tkanki tłuszczowej poprzez zwiększenie lipolizy na jej obszarze.

Pomimo tych cennych właściwości, należy jednak pamiętać, że winogrona posiadają również wysoką kaloryczność, przez co nie należy przesadzać z ich ilością. 100 g winogron zielonych to aż 71 kcal, co w porównaniu z innymi owocami jest dość dużą wartością. Nieco mniejszą kaloryczność wykazująe winogrono białe oraz winogrono czerwone. Kcal w 100g tej odmiany mieszczą się w granicach 67 kcal.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More