Truskawka – Właściwości zdrowotne truskawki (truskawki kcal)

Truskawka

Już wkrótce rusza sezon na truskawki. Niemal każdy zachwyca się ich smakiem i aromatem, co uważa się za główny walor tego owocu. Spożywamy je zarówno w postaci świeżego, soczystego produktu, jak i w postaci różnego rodzaju przetworów. Zanim jednak sięgniemy po truskawki, warto pogłębić wiedze na ich temat i dowiedzieć się jakie wartości ze sobą niosą. Sprawdź, jakie witaminy znajdziemy w truskawkach oraz jakie właściwości zdrowotne niesie za sobą regularne spożywanie tego owocu.

Spis treści:

  1. Co wiemy o truskawkach?
  2. Truskawki – wartości odżywcze
  3. Truskawki -  kcal zawarte w produkcie
  4. Truskawki -  właściwości zdrowotne

Co wiemy o truskawkach?

Co wiemy o truskawkach

Truskawka to najpopularniejszy i najłatwiej dostępny owoc w okresie letnim. Pierwsze plony pojawiają się już pod koniec maja i przy sprzyjających warunkach cieszą nas swoją obecnością aż do wczesnej jesieni. Owoc ten powstał ze skrzyżowania dwóch dziko rosnących odmian poziomek -  poziomki wirginijskiej i chilijskiej. Stąd też zaczęto czerpać jego nazwy. Powstała poziomka ananasowa, poziomka wieloowocowa oraz poziomka truskawka. Najczęściej jednak nazywano ją po prostu truskawka.

Truskawki uprawiane są w klimacie umiarkowanym oraz podzwrotnikowym. Najlepszym smakiem cieszą się jednak te wyhodowane w chłodniejszych warunkach, przez co polski klimat jest dla nich niezwykle sprzyjający.  Obecnie owoc występuje w tysiącach odmian, które różnią się od siebie smakiem, wielkością, kształtem oraz rodzajem miąższu.

Truskawki – wartości odżywcze

Zapewne mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak cennym źródłem witamin i minerałów są truskawki.   Owoc ten zawiera wiele wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Liczne witaminy w truskawkach sprawiają, że powinniśmy sięgać  po nie nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również dla naszego zdrowia.

Co ciekawe, w owocach truskawki znajdziemy więcej witaminy C, niż w cytrusach. 100 g produktu zawiera  aż 70 mg tego związku, przy czym dojrzałe owoce posiadają go więcej, niż  truskawka dopiero dojrzewająca.

Truskawka jest źródłem takich witamin i minerałów, jak:

Witaminy Minerały
  • Witamina A,
  • Witamina B1,
  • Witamina B2,
  • Witamina B3,
  • Witamina B6,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Witamina PP,
  • Foliany.
  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Magnez,
  • Mangan,
  • Sód,
  • Jod,
  • Miedź,
  • Cynk.

Ciekawe jest również czym jest chrom

Truskawki -  kcal zawarte w produkcie

Wiele osób zastanawia się nad tym, jaką kaloryczność mają truskawki. Kcal zawarte w tym produkcie są znikome. W 100 g znajdziemy zaledwie 29 kcal, co sprawia, że truskawka z powodzeniem może być spożywana przez osoby dbające o nieskazitelną sylwetkę. Co więcej, owoc ten prawie w całości składa się z wody, a jak wiadomo, odpowiednie nawodnienie organizmu jest podstawą każdej diety. Jest to również znakomity produkt dla cukrzyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny oraz zawiera łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę.

Dodatkowo truskawki zawierają również pektyny oraz  dużą ilość błonnika, który reguluje procesy trawienne, a przy tym wspomaga odchudzanie. Niestety nie należy przesadzać z ich ilością, gdyż pobudzają apetyt. Zgubne może również okazać się łączenie tego owocu ze śmietaną.

Truskawki - właściwości zdrowotne truskawki

Truskawki -  właściwości zdrowotne

Owoce te zawierają dużą ilość pestycydów, dlatego warto zadać sobie pytanie, czy truskawki są zdrowe. Okazuje się jednak, że niezależnie od ilości nawozów ich wpływ na nasze zdrowie jest niedoceniony. Ich regularne spożywanie może wywierać istotny wpływ na nasz organizm. Warto zatem wiedzieć, jakie są właściwości truskawki.

Podstawowe właściwości zdrowotne truskawki to:

  • Obniżenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • Obniżenie ryzyka zawału,
  • Zwalczanie stanów zapalnych,
  • Działanie przeciwnowotworowe,
  • Obniżenie ryzyka miażdżycy,
  • Odkwaszanie organizmu,
  • Pozbywanie się nadmiaru wody,
  • Usprawnianie systemu odpornościowego,
  • Obniżanie ciśnienia krwi,
  • Regulacja poziomu cukru we krwi,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu LDL,
  • Poprawa funkcjonowania nerek i wątroby,
  • Działanie odkażające i bakteriobójcze,
  • Przyspieszanie przemiany materii,
  • Ułatwianie przyswajania żelaza,
  • Poprawa funkcjonowania stawów.

Masz wątpliwości odnośnie miar kuchennych?

Niestety truskawki mogą okazać się również szkodliwe, gdyż należą do produktów uczulających. Owoce te charakteryzują się dużą zawartością salicylany, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten związek powinny unikać ich spożywania.

Do typowych objawów alergii na truskawki możemy zaliczyć:

  • problemy skórne,
  • problemy układu pokarmowego,
  • zwężenie dróg oddechowych,
  • zmiany w ustach i gardle.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More