Owoc kaki – Ile ma kcal i jakie ma właściwości?

Owoc Kaki - właściwości

Kaki pomimo coraz częstszego pojawiania się w supermarketach nadal pozostaje mało popularny w naszym kraju. Ten słodki owoc występuje pod kilkoma nazwami, jakimi są persymona, hurma wschodnia, szaron, hebanowiec wschodni czy też śliwka chińska. Jak ostatnia nazwa wskazuje, owoc kaki pochodzi z Chin, gdzie słynie z wszechstronnych zastosowań. Dowiedz się, ile ma kcal i jakie ma właściwości.

SPIS TREŚCI:

  1. Czym jest kaki i jak wygląda?
  2. Właściwości owocu kaki.
  3. Jak jeść owoc kaki?
  4. Ile kalorii ma owoc kaki?

Czym jest kaki i jak wygląda?

Owoce kaki rosną na drzewach, których wysokość osiąga nawet 18 m. Rośliny posiadają unikalny wygląd, przez co wykorzystywane są nie tylko jako drzewa owocowe, ale i ozdobne. W środowisku naturalnym ich kwitnięcie przypada w marcu, natomiast owoce zbierane są jesienią i wczesną zimą. Co ciekawe, drzewa kaki zrzucają liście na zimę.

Jak powszechnie wiadomo, kaki jest rośliną egzotyczną, dlatego do życia potrzebuje klimatu tropikalnego. Obecnie oprócz Chin uprawiana jest również w Kalifornii, Korei Południowej, Japonii, Brazylii oraz w Południowej Europie (Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria).

Owoc kaki charakteryzuje się pomarańczowoczerwoną skórką o gładkiej powierzchni i spodzie uwieńczonym czterema zielonymi listkami. Posiada kulisty kształt, dlatego mówi się o tym, że wyglądem przypomina pomidora. Owoce kaki nie posiadają pestek, a ich smak jest słodki i landrynkowy, przez co wiele osób porównuje go do smaku śliwki.Owoc Kaki

Właściwości owocu kaki

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne są właściwości owocu kaki. Persymona stanowi niezwykłą bombę witaminową, przez co wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm. Od lat stosuje się ją w Chinach do leczenia miejsc ukąszenia przez węże, a także w przypadku podrażnień skóry.

Owoce kaki wykorzystywane są do leczenia takich schorzeń, jak:

  • Nadciśnienie – napar z liści kaki skutecznie obniża ciśnienie krwi, a co więcej zmniejsza również jej krzepliwość,
  • Nowotwory –  badania dowodzą, że kaki pomagają w walce z nowotworami. Według Japońskich ekspertów wyciąg z tych owoców jest w stanie zahamować rozwój komórek odpowiedzialnych za białaczkę, a także spowodować ich apoptozę.
  • Ochrona narządu wzroku – wysoka zawartość luteiny oraz karotenoidów sprawia, że doskonałą ochroną naszej gałki ocznej jest regularne spożywanie kaki. Owoc zapobiega powstawaniu zaćmy oraz chroni zmysł wzroku przed schorzeniami pojawiającymi się w obrębie plamki żółtej.
  • Wysoki cholesterol – owoce kaki obniżają poziom cholesterolu, co wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia.
  • Stany zapalne – wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że persymona wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
  • Zaparcia – wysoka zawartość błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelit.

Oto lista witamin i minerałów, które zawiera owoc kaki:

Owoc Kaki
Witaminy.
  • Witamina A,
  • Witamina B6,
  • Witamina C,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Kwas foliowy,
  • Tiamina,
  • Niacyna,
  • Ryboflawina.
Minerały.
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Cynk,
  • Sód.
Dodatki.
  • Błonnik,
  • Luteina,
  • Przeciwutleniacze.

Jak jeść owoc kaki?

Kupując owoc kaki, musimy upewnić się, że zawiera również szypułkę. Jej brak może skutkować jego szybszym psuciem. Przed spożyciem musimy go dobrze umyć i oderwać od niego listki. Niezbędne jest również pozbycie się skórki z kaki. Owoc nie powinien być spożywany wraz z nią, gdyż jadalny jest tylko miąższ.  Kroimy go na ćwiartki i spożywamy. Chcąc uniknąć obierania, możemy również przekroić owoc na pół i zjeść go za pomocą łyżki.

Kaki możemy spożywać na surowo w formie deseru, jak i również wykorzystać go do robienia sałatek czy przetworów. Suszone owoce persymony są doskonałym dodatkiem do płatków zbożowych i ciast.

Ile kalorii ma owoc kaki?

100 g owoców kaki zawiera około 70 kcal, co sprawia, że są średniokaloryczne. Prawie w całości składają się z węglowodanów, jednak zawierają sporą ilość błonnika, który w pozytywny sposób wpływa na nasze jelita i zapewnia uczucie sytości. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy przebywając na diecie, warto sięgnąć po kaki. Kcal sprawiają, że często rezygnuje się z tego owocu, co jest błędnym rozumowaniem. Mimo swojej kaloryczności persymona wspomaga odchudzanie, gdyż doskonale wpływa na trawienie i przyspiesza metabolizm.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More