Owoc kaki – Ile ma kcal i jakie ma właściwości?

Owoc Kaki - właściwości

Kaki pomimo coraz częstszego pojawiania się w supermarketach nadal pozostaje mało popularny w naszym kraju. Ten słodki owoc występuje pod kilkoma nazwami, jakimi są persymona, hurma wschodnia, szaron, hebanowiec wschodni czy też śliwka chińska. Jak ostatnia nazwa wskazuje, owoc kaki pochodzi z Chin, gdzie słynie z wszechstronnych zastosowań. Dowiedz się, ile ma kcal i jakie ma właściwości.

SPIS TREŚCI:

  1. Czym jest kaki i jak wygląda?
  2. Właściwości owocu kaki.
  3. Jak jeść owoc kaki?
  4. Ile kalorii ma owoc kaki?

Czym jest kaki i jak wygląda?

Owoce kaki rosną na drzewach, których wysokość osiąga nawet 18 m. Rośliny posiadają unikalny wygląd, przez co wykorzystywane są nie tylko jako drzewa owocowe, ale i ozdobne. W środowisku naturalnym ich kwitnięcie przypada w marcu, natomiast owoce zbierane są jesienią i wczesną zimą. Co ciekawe, drzewa kaki zrzucają liście na zimę.

Jak powszechnie wiadomo, kaki jest rośliną egzotyczną, dlatego do życia potrzebuje klimatu tropikalnego. Obecnie oprócz Chin uprawiana jest również w Kalifornii, Korei Południowej, Japonii, Brazylii oraz w Południowej Europie (Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria).

Owoc kaki charakteryzuje się pomarańczowoczerwoną skórką o gładkiej powierzchni i spodzie uwieńczonym czterema zielonymi listkami. Posiada kulisty kształt, dlatego mówi się o tym, że wyglądem przypomina pomidora. Owoce kaki nie posiadają pestek, a ich smak jest słodki i landrynkowy, przez co wiele osób porównuje go do smaku śliwki.Owoc Kaki

Właściwości owocu kaki

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne są właściwości owocu kaki. Persymona stanowi niezwykłą bombę witaminową, przez co wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm. Od lat stosuje się ją w Chinach do leczenia miejsc ukąszenia przez węże, a także w przypadku podrażnień skóry.

Owoce kaki wykorzystywane są do leczenia takich schorzeń, jak:

  • Nadciśnienie – napar z liści kaki skutecznie obniża ciśnienie krwi, a co więcej zmniejsza również jej krzepliwość,
  • Nowotwory –  badania dowodzą, że kaki pomagają w walce z nowotworami. Według Japońskich ekspertów wyciąg z tych owoców jest w stanie zahamować rozwój komórek odpowiedzialnych za białaczkę, a także spowodować ich apoptozę.
  • Ochrona narządu wzroku – wysoka zawartość luteiny oraz karotenoidów sprawia, że doskonałą ochroną naszej gałki ocznej jest regularne spożywanie kaki. Owoc zapobiega powstawaniu zaćmy oraz chroni zmysł wzroku przed schorzeniami pojawiającymi się w obrębie plamki żółtej.
  • Wysoki cholesterol – owoce kaki obniżają poziom cholesterolu, co wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia.
  • Stany zapalne – wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że persymona wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
  • Zaparcia – wysoka zawartość błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelit.

Oto lista witamin i minerałów, które zawiera owoc kaki:

Owoc Kaki
Witaminy.
  • Witamina A,
  • Witamina B6,
  • Witamina C,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Kwas foliowy,
  • Tiamina,
  • Niacyna,
  • Ryboflawina.
Minerały.
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Cynk,
  • Sód.
Dodatki.
  • Błonnik,
  • Luteina,
  • Przeciwutleniacze.

Jak jeść owoc kaki?

Kupując owoc kaki, musimy upewnić się, że zawiera również szypułkę. Jej brak może skutkować jego szybszym psuciem. Przed spożyciem musimy go dobrze umyć i oderwać od niego listki. Niezbędne jest również pozbycie się skórki z kaki. Owoc nie powinien być spożywany wraz z nią, gdyż jadalny jest tylko miąższ.  Kroimy go na ćwiartki i spożywamy. Chcąc uniknąć obierania, możemy również przekroić owoc na pół i zjeść go za pomocą łyżki.

Kaki możemy spożywać na surowo w formie deseru, jak i również wykorzystać go do robienia sałatek czy przetworów. Suszone owoce persymony są doskonałym dodatkiem do płatków zbożowych i ciast.

Ile kalorii ma owoc kaki?

100 g owoców kaki zawiera około 70 kcal, co sprawia, że są średniokaloryczne. Prawie w całości składają się z węglowodanów, jednak zawierają sporą ilość błonnika, który w pozytywny sposób wpływa na nasze jelita i zapewnia uczucie sytości. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy przebywając na diecie, warto sięgnąć po kaki. Kcal sprawiają, że często rezygnuje się z tego owocu, co jest błędnym rozumowaniem. Mimo swojej kaloryczności persymona wspomaga odchudzanie, gdyż doskonale wpływa na trawienie i przyspiesza metabolizm.

Truskawka
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Truskawka – Właściwości zdrowotne truskawki (truskawki kcal)

Już wkrótce rusza sezon na truskawki. Niemal każdy zachwyca się ich smakiem i aromatem, co uważa się za główny walor tego owocu. Spożywamy je zarówno w postaci świeżego, soczystego produktu, jak i w postaci różnego rodzaju przetworów. Zanim jednak sięgniemy po truskawki, warto pogłębić wiedze na ich temat i dowiedzieć się jakie wartości ze sobą […]

Read More
Nowe Popularne Zdrowie

Pluskwa – Objawy ugryzienia pluskwy łóżkowej

W ostatnich latach coraz więcej osób zauważa, że w ich domu żeruje pluskwa. Ten niezwykle uciążliwy owad był już prawie w całości wytępiony, jednak z biegiem czasu stał się odporny na wszelkiego rodzaju środki owadobójcze. Również liczne i coraz chętniej odbywane podróże międzynarodowe przyczyniają się do roznoszenia pluskiew po całym świecie. Jak wygląda pluskwa? Czym […]

Read More
Co to jest ciecierzyca. Jakie właściwości ma cieciorka?
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Co to jest ciecierzyca? Jakie właściwości ma cieciorka?

Cieciorka i ciecierzyca to rośliny strączkowe. Ich nazwa brzmi podobnie, a co więcej zbliżone są również pod względem smaku i wyglądu. Z tego też powodu często zastanawiamy się, czy to jest to samo? Warto wiedzieć, że obie należą do roślin z rodziny bobowatych, ale stanowią dwa odrębne gatunki. Sprawdź, czym jest ciecierzyca oraz jakie właściwości […]

Read More