Mleczko kokosowe – Przepisy, jak zrobić mleczko kokosowe?

mleczko kokosowe - przepisy jak zrobić mleczko kokosowe

Mleko kokosowe przywędrowało do nas z krajów orientalnych, gdzie było używane jako główny składnik dań regionalnych. Produkt stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego mleka krowiego, którego przyswajalność nie jest zbyt wysoka w naszym społeczeństwie. Mleczko kokosowe pozyskujemy z drzewa palmy kokosowej, a dokładnie z jej orzechów, które oprócz mleka kokosowego zawierają także wodę oraz olej. Produkt można również przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Dowiedz się, jak zrobić mleczko kokosowe oraz poznaj przepisy z mlekiem kokosowym.

Spis treści:

    1. Mleczko kokosowe – czym jest?
    2. Mleczko kokosowe – wartości odżywcze
    3. Mleczko kokosowe – właściwości
    4. Mleczko kokosowe – przepis

Mleczko kokosowe – czym jest?Mleczko kokosowe czym jest?

Mleko kokosowe jest jednym ze składników orzecha kokosowego. Ma biały kolor i gęstą, kremową konsystencję wynikającą z dużej zawartości tłuszczu. Pozyskuje się je w wyniku starcia miąższu kokosa i moczenia go w gorącej wodzie. Tak przygotowany wywar przeciskany jest przez gazę, aby wydobyć z niego jedynie pożądane mleczko kokosowe.

Wartością charakterystyczną jest kokosowy smak oraz aromat płynu. Co ciekawe, produkt ten w rzeczywistości nie jest mlekiem, a nazwano go tak jedynie ze względu na jego wygląd.

Mleko kokosowe przywędrowało do nas z krajów azjatyckich, a w szczególności z Tajlandii i Indii. Obecnie staje się coraz bardziej popularne, a wszystko za sprawą dużego nacisku na promowanie zdrowego odżywiania.

Mleczko kokosowe – wartości odżywcze

Niewiele osób wie, jakie wartości odżywcze zawiera mleko kokosowe. Skład produktu uzależniony jest w głównej mierze od ilości wody użytej do ekstrakcji, jednak średnio przyjmuje się, że w 100 g mleka kokosowego znajdziemy:

Zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 230 kcal
Tłuszcz 23,8 g
Węglowodany 5,54 g
Błonnik 2,20 g
Białko 2,29 g

Sprawdź również wartości odżywcze dyni

Oprócz tego mleczko kokosowe jest również cennym źródłem licznych witamin i minerałów, a w szczególności:

  • Witaminy A,
  • Witamin z grupy B,
  • Witaminy C,
  • Witaminy E,
  • Kwasu foliowego,
  • Kwasu pantotenowego,
  • Magnezu,
  • Żelaza,
  • Fosforu,
  • Wapnia,
  • Potasu,
  • Sodu,
  • Cynku,
  • Miedzi,
  • Selenu,
  • Manganu.

Mleczko kokosowe – właściwości

Zanim zaczniemy zastanawiać się nad tym, jak zrobić mleczko kokosowe, warto poznać jego cenne właściwości zdrowotne.

Regularne spożywanie mleka kokosowego przynosi następujące korzyści:

  • Obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • Wzrost dobrego cholesterolu,
  • Regulacje zawartości tkanki tłuszczowej,
  • Zwiększenie metabolizmu,
  • Obniżenie ciśnienia,
  • Poprawę funkcjonowania układu pokarmowego,
  • Wyciszanie stanów zapalnych,
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
  • Poprawa funkcjonowania układu krwionośnego,
  • Wspiera leczenie wrzodów żołądka.

Winogrona – Sprawdź również je!

Mleczko kokosowe – przepis

Na rynku znajdziemy mleko kokosowe różnego rodzaju i pod różną postacią np. w puszce albo nawet mleko kokosowe w proszku. Niestety gotowe produkty są często przesycone niezdrowymi dodatkami, takimi jak barwniki, cukier czy też substancje zagęszczające. Z tego też powodu dobrze jest samemu zrobić mleczko kokosowe. Przepis jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzebujesz tylko dwóch składników.

Jak zrobić mleczko kokosowe?Mleczko kokosowe - przepis

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,2 l wody

Mleczko kokosowe – przepis

  1. Wiórki wsypujemy do garnka i zalewamy przegotowaną wcześniej wodą. Odstawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia podgrzewamy wiórki na około 60 stopni.
  3. Przygotowaną ciecz miksujemy blenderem.
  4. Uzyskaną miksturę przelewamy przez sitko wyłożone gazą.
  5. Otrzymane mleko wlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.
  6. Mleko kokosowe – przepisy
  7. Skoro wiesz już jak zrobić mleko kokosowe, warto również poznać kilka przepisów z wykorzystaniem tego składnika.

Zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowymZupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • Cebula
  • 850 g marchwii
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • Pieprz
  • Sól

Przepis:

  1. Podsmażamy cebulę na oleju kokosowym przez około 7 minut.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew i podsmażamy przez kolejne 5 minut.
  3. Dodajemy bulion i mleko kokosowe i gotujemy przez około 15 minut, aż marchew zrobi się miękka.
  4. Dodajemy imbir, curry i chili i blendujemy zawartość na gładki krem.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.

RafaelloRafaello

Jeżeli chcesz stworzyć pyszne i lubiane przez wszystkich ciasto, znakomitym dodatkiem może okazać się właśnie mleko kokosowe. Przepis na rafaello jest prosty i bardzo szybki.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych + dodatkowa porcja do posypania
  • Opakowanie krakersów

Przepis:

  1. Do mleka kokosowego dodajemy oba cukry i podgrzewamy.
  2. Do mleka znajdującego się w szklance dodajemy obie mąki i rozrabiamy na gładką konsystencję.
  3. Przygotowaną mieszankę wlewamy do mleka kokosowego i mieszając, gotujemy przez około 3 minuty, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
  4. Studzimy przygotowany krem.
  5. Masło ucieramy na puch, dodajemy schłodzony budyń i ponownie ucieramy.
  6. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  7. Na dnie naczynia wyłożonego papierem do pieczenia rozkładamy krakersy i przykrywamy częścią kremu. Ponawiamy czynności aż do wyczerpania składników.
  8. Ostatnią warstwę smarujemy kremem i posypujemy wiórkami.
  9. Ciasto wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło.

Cukinia - właściwości, wartości odżywcze i witaminy
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Cukinia – właściwości, wartości odżywcze i witaminy

Cukinia jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Cenimy ją zarówno ze względu na jej walory smakowe, jak i wartości odżywcze, które odpowiadają za  nasze dobre samopoczucie.  Jako że zawiera niewielką ilość kalorii, jest szczególnie polecana dla osób przebywających na diecie. Sprawdź, jakich wartości odżywczych i witamin dostarcza cukinia oraz jakie są jej właściwości.

Read More
Ziemniaki - Właściwości i rodzaje ziemniaków
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Ziemniaki – Właściwości i rodzaje ziemniaków

Ziemniaki często bywają jedynie dodatkiem do głównego dania i uważamy je za zbędny składnik naszej diety. Chociaż są niezwykle popularne,  bywają również niedocenione. Ciągle zbyt mało mówi się  o wartościach zdrowotnych, jakie niesie za sobą regularne spożywanie tego warzywa, przez co dużo ludzi myśli, że eliminując je z diety, niczego nie traci. Niestety jest to […]

Read More
natura Nowe Popularne

Szynszyle – Ile żyje, ceny szynszyli

Szynszyle – te małe, słodkie gryzonie zyskują swoich zwolenników na całym świecie. W środowisku naturalnym spotkamy je w Ameryce Południowej, jednak coraz częściej trzymamy je również w naszych domach. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup nowego domownika, warto zaznajomić się z ich specyfiką, ponieważ mimo tego, że ich hodowla nie jest raczej trudna, to potrzebują […]

Read More