Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

Masło klarowane

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Spis treści:

  1. Czym jest masło klarowane?
  2. Masło klarowane – czy jest zdrowe?
  3. Masło klarowane – właściwości
  4. Masło klarowane – przepis

Czym jest masło klarowane?masło klarowane - Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, Azji oraz Afryki. W Indiach produkt jest niesamowicie popularny, a co więcej podlega uwielbieniu. Jest to niezastąpiony składnik kuchni indyjskiej określany jako „ghee”. Stosowany jest do niemal każdej potrawy, która wymaga obecności tłuszczu. Poszczególne regiony używają nieco innych sposobów na jego wytworzenie, lecz jego produkcja rozpoczyna się od uzyskania mleka bawolego lub krowiego.

W naszym kraju w ostatnich dziesięcioleciach na popularności zyskuje właśnie masło klarowane. Do czego zatem możemy go użyć? Produkt znakomicie sprawdzi się do smażenia i pieczenia potraw oraz przygotowywania wypieków. Co ciekawe,  masło klarowane nada się również do kanapek, gdyż posiada delikatny orzechowy smak, który określa się jako bardziej maślany niż smak masła. Jest również doskonałym produktem diety ketogenicznej.

Masło klarowane – czy jest zdrowe?

Masło klarowane jest tłuszczem mlecznym pochodzenia zwierzęcego. Zakłada się, że jest o wiele zdrowsze, niż produkty tradycyjne, ale czy jest to prawda? Otóż tak. Maslo klarowane, aby zacząć się palić, a tym samym wytwarzać toksyny potrzebuje aż 235°C, co sprawia, że doskonale nadaje się do smażenia.

Jest ono również o wiele zdrowszą alternatywą niż tradycyjne masło, a to wszystko ze względu na proces jego obróbki, podczas której wytrąceniu poddaje się zanieczyszczenia, wodę oraz laktozę. Brak laktozy i kazeiny sprawia również, że jest to produkt, który mogą spożywać osoby z nietolerancją pokarmową.

Jako niezaprzeczalną zaletę można wymienić także fakt, że zawiera jedynie jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, a co więcej jest rafinowane.

Co ciekawe, masło klarowane od tysięcy lat wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej jako jeden ze środków leczniczych. Uznawane jest za najlepszy środek do gotowania, gdyż zwiększa odżywczość potraw oraz poprawia ich wchłanianie.

Masło klarowane – właściwości

Klarowane masło posiada cenne pierwiastki i składniki odżywcze. Znajdziemy w nim m.in.:

Witaminy: Minerały:
  • Witaminę A,
  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę B3,
  • Witaminę B4,
  • Witaminę B6,
  • Witaminę D,
  • Witaminę E,
  • Witaminę K.
  • Wapń,
  • Potas,
  • Cynk,
  • Miedź,
  • Fosfor.

Sprawdź również właściwości selera

Jak zatem przekłada się to na nasze zdrowie?

Maslo klarowane wywiera następujące właściwości zdrowotne:

  • Przyspieszenie metabolizmu i procesu spalania tkanki tłuszczowej,
  • Wzmacnianie tkanki łącznej,
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • Odżywienie komórek jelitowych,
  • Działanie przeciwzapalne,
  • Regulowanie wydzielania kwasu żołądkowego,
  • Poprawianie pamięci i koncentracji,
  • Poprawianie przebiegu procesów trawiennych,
  • Łagodzenie skutków alergii,
  • Przyspieszenie gojenia się ran,
  • Poprawianie stanu układu kostnego,
  • Zmniejszenie indeksu glikemicznego posiłków,
  • Wspomaganie leczenia owrzodzeń,
  • Wspomaganie leczenia zapalenia okrężnicy,
  • Łagodzenie migrenowego bólu głowy (musi zostać odpowiednio zaaplikowane),
  • Działanie przeciwnowotworowe,
  • Działanie przeciwwirusowe.

Masło klarowane – przepis

Zazwyczaj produkt kupujemy w gotowej już postaci, gdyż niewiele osób wie, jak się robi masło klarowane, a przecież przepis jest bardzo prosty. Najlepsze masło klarowane  uzyskamy, jeżeli będziemy bazować na mleku pozyskanym od krów hodowanych w sposób ekologiczny. Jeżeli jednak nie mamy dostępu do tego typu produktów, można wykorzystać przepis uwzględniający obróbkę tradycyjnego masła.

Masło klarowane – jak zrobić:

  1. Na patelnię wrzucamy 3 kostki masła pokrojonego na mniejsze kawałki i doprowadzamy je do wrzenia, pamiętając przy tym, aby ciągle je mieszać.
  2. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy.
  3. Czekamy do momentu, aż na powierzchni zacznie pojawiać się biała piana zaczynająca gęstnieć, po czym ją zbieramy.
  4. Znajdujący się na dnie tłuszcz posiadający żółtą, przezroczystą barwę jest produktem, który chcieliśmy uzyskać, dlatego czekamy, aż przestygnie, po czym przelewamy go do innego naczynia. Uważamy przy tym na to, aby nie przelać znajdującej się na samym dole ściętej zawartości.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Aronia
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Aronia (owoc aronii) – Właściwości, przeciwwskazania, właściwości lecznicze

Wiele słyszymy o dobroczynnych właściwościach leczniczych, które dostarcza nam aronia.  To wszystko za sprawą zawartych w owocach bioaktywnych związków roślinnych i licznych witamin. Owoc aronii już od wielu lat gości na naszych stołach w postaci różnorodnych przetworów lub po prostu jako dodatek do ciast. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawić nam właściwości aronii oraz przybliżyć […]

Read More