Jarmuż (kcal) – Właściwości lecznicze, przepisy do obiadu

Jarmuż

Jarmuż, jak większość zielonych warzyw jest bardzo cennym składnikiem naszej diety. Niestety nadal wiele osób traktuje go jedynie jako roślinę ozdobną. Ze względu na jego walory smakowe, często omijamy ten składnik, a warto wiedzieć, że odpowiednio przyrządzony jarmuż może być bardzo smaczny. Jakie są właściwości lecznicze jarmużu? Poznaj przepisy do obiadu.

Spis treści:

    1. Jarmuż – właściwości
    2. Jarmuż – kcal
    3. Jarmuż – właściwości lecznicze
    4. Jarmuż – przeciwwskazania
    5. Jarmuż – przepisy do obiadu

Jarmuż – właściwościJarmuż - właściwości

Jarmuż stanowi jedną z odmian kapusty. Charakteryzuje się długimi ciemnozielonymi, bądź fioletowo zielonymi liśćmi o pomarszczonej strukturze. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i w postaci przetworzonej.

Jest to roślina, która obfituje w błonnik oraz białko, a także w liczne witaminy i minerały.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że jarmuż zawiera dość sporą ilość witaminy K, którą ciężko spotkać w warzywach. Jest to niezwykle ważna witamina, gdyż odpowiada za krzepnięcie krwi, a tym samym zapobiega krwotokom.

Jarmuż jest również znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, które wykazują negatywny wpływ na nasz organizm. Na szczególną uwagę zasługuje zawarty w jarmużu sulforafan, który jak udowodniono badaniami, wykazuje działanie antynowotworowe.

Oprócz powyżej wymienionych składników w jarmużu znajdziemy również:

  • Witaminę A,
  • Witaminę C,
  • Witaminy z grupy B,
  • Witaminę E,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Sód,
  • Potas,
  • Karoteny,
  • Foliany,
  • Luteinę,
  • Polifenole.

Jarmuż – kcal

Jarmuż ma 36 kcal w 100 g, więc należy do warzyw niskokalorycznych. Ma też niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby zmagające się z cukrzycą, bądź insulinoodpornością. Niska kaloryczność oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że po jarmuż najczęściej sięgają osoby przebywające na diecie odchudzającej, oraz sportowcy.

Wartość odżywcza produktu przedstawia się następująco:

Zawartość w 100 g:
Wartość energetyczna 36 kcal
Białko 3,3 g
Węglowodany 10 g
Tłuszcz 0,7 g
Błonnik 2 g

Sprawdź również właściwości ziemniaków

Jarmuż – właściwości lecznicze

Właściwości jarmużu doceniane były już w starożytności. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że roślina wykazuje szereg działań leczniczych.

Należą do nich:

  • Zapobieganie nowotworom – zawarte w jarmużu przeciwutleniacze, a zwłaszcza sulforafan zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Aby zachować jak najwięcej właściwości, ważne jest, aby odpowiednio przyrządzić jarmuż. Gotowanie powinno odbywać się na parze i trwać nie dłużej niż 3-4 minuty.
  • Oczyszczanie organizmu – jarmuż, jak każde zielone warzywo, zawiera sporą ilość chlorofilu, który jest naturalnym zielonym barwnikiem, ale odpowiada również za działanie antyoksydacyjne.
  • Wspomaganie pracy układu sercowo – naczyniowego – zawarty w roślinie potas udrażnia naczynia, co jednocześnie powoduje spadek ciśnienia krwi.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu – wzmocnione naczynia krwionośne powodują, że jednocześnie zahamowaniu ulega proces odkładania się złego cholesterolu. Utrzymanie go na właściwym poziomie jest niezmiernie ważne, gdyż zapobiega niektórym chorobom np. miażdżycy.
  • Wzmocnienie odporności – dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 100 mg, a w jarmużu znajdziemy w 100 g aż 120 mg.
  • Zwalczanie stresu i stanów zapalnych – liczne przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, a tym samym zmniejszają stres oksydacyjny i wykazują właściwości antyzapalne.
  • Zapobieganie obfitym krwawieniom i krwotokom – jarmuż zawiera dużą ilość witaminy K, która zmniejsza obfitość miesiączek, przyspiesza gojenie się ran oraz zapobiega krwotokom.
  • Regulacja działania układu nerwowego – witaminy z grupy B działają ochronnie na układ nerwowy,
  • Zwalczanie anemii – zawartość żelaza sprawia, że jarmuż wspiera produkcję czerwonych krwinek.
  • Zwalcza ból głowy – badania wykazały, że osoby borykające się z migrenami powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. Udowodniono, że zielone warzywa, w tym jarmuż redukują występowanie migren.
  • Zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy – zawarty w jarmużu sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, która powoduje wrzody żołądka.

Sprawdź również właściwości dyni

Jarmuż – przeciwwskazania

Jarmuż pomimo tego, że jest bardzo zdrowy, nie powinien być spożywany przez każdego. Przeciwwskazane jest spożywanie rośliny przez osoby zmagające się z chorobami tarczycy. To wszystko za sprawą zawartych w warzywie goitrogenów, które wpływają na wchłanianie jodu, obniżają jego stężenie oraz powodują przerost gruczołu.

Kolejnymi osobami, które powinny unikać tego produktu, są chorzy na kamicę nerkową, ponieważ jarmuż zawiera dużą ilość szczawianów. Jak powszechnie wiadomo, dieta bogata w te związki chemiczne powoduje powstawanie kamieni.

Jarmuż – przepisy do obiadu

Surowy jarmuż nie wszystkim przypada do gustu. Jego smak jest dosyć wyrazisty i podobny do innych warzyw kapustnych, dlatego warto wiedzieć jak przyrządzić jarmuż. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością niejednemu przypadnie do gustu.

Duszony jarmużDuszony Jarmuż

Składniki:

  • 400 g jarmużu,
  • Sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Ziarna słonecznika,
  • Śmietana 18%,
  • Oliwa,
  • Pieprz,
  • Sól.

Przepis:

  • Zagotować wodę i wrzucić liście jarmużu.
  • Gotować przez około 3 minuty.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, po czym dodać posiekany czosnek i sparzony jarmuż.
  • Dodać sok z połowy cytryny i gałkę muszkatołową.
  • Doprawić solą i pieprzem i dusić przez około 4 minuty.
  • Dodać śmietanę i wymieszać.
  • Posypać prażonymi ziarnami.

Jarmuż z cebulą i paprykąJarmuż z cebulą i papryką

Składniki:

  • 200 g jarmużu,
  • Papryka,
  • Cebula,
  • Gałka muszkatołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól i pieprz,
  • Pieprz Cayenne,
  • Olej.

Przepis:

  • Rozgrzać olej i na patelni zeszklić cebulę.
  • Dodać paprykę i smażyć przez około 3 minuty.
  • Dodać liście jarmużu i czosnek, polać 3 łyżkami wody i dusić przez około 10 minut.
  • Doprawić przyprawami i dusić przez kolejne 15 minut.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More