Goździki (przyprawa) – właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Goździk (przyprawa) - właściwości lecznicze, przeciwwskazania

Goździki to przyprawa, której zapach kojarzy nam się głównie ze świątecznymi piernikami. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze, a co więcej mogą również cieszyć się wieloma właściwościami. Poznaj wartości goździków oraz dowiedz się, kiedy nie należy ich spożywać.

Spis treści:

  1. Czym są goździki?
  2. Goździki – wartości odżywcze
  3. Goździki – właściwości lecznicze
  4. Goździki – przeciwwskazania
  5. Goździki, a odchudzanie
  6. Goździki – cena

Czym są goździki?Czym są goździki

Goździk to pąk tropikalnego drzewa goździkowca, którego niezwykle cennym walorem są właściwości aromatyczne. Początkowo jest on różowy, jednak po zerwaniu i ususzeniu przybiera brunatnej barwy. Kwiaty są niezwykle delikatne, dlatego zrywa się je ręcznie, podczas kiedy pąk jest jeszcze zamknięty. Zabieg ten ma na celu zapobieganie utraty jego cennego aromatu.

Nazwa goździki wzięła się głównie od kształtu przyprawy, która po ususzeniu przypomina gwóźdź. Goździki mielone serwowane są nam w formie przyprawy. Charakteryzuje ją słodki, lekko pikantny smak i wyjątkowo korzenny aromat.

Badania dowodzą, że właściwości tej przyprawy poznano jeszcze przed narodzinami Chrystusa. Służyła ona wtedy głównie do zwalczania nieświeżego oddechu, który był obraźliwy dla cesarza. Gożdziki jako przyprawa do Europy przywędrowały dzięki arabskim kupcom. Początkowo uważane były za towar luksusowy.

Goździki – wartości odżywcze

Swoje cenne właściwości goździki zawdzięczają dużej zawartości witamin oraz składników mineralnych.

Wartość odżywcza zmielonych goździków przedstawia się następująco:

Zawartość w 100g:
Wartość energetyczna 274 kcal
Białko 5,97g
Tłuszcz 13,00g
Węglowodany 65,53g
Błonnik 33,90g

Sprawdź czy wiesz co to ciecierzyca

Ponadto znajdziemy w nich następujące witaminy i minerały:

  • Witaminę A,
  • Witaminę B6,
  • Witaminę C,
  • Witaminę E,
  • Witaminę K,
  • Kwas foliowy,
  • Tiaminę,
  • Ryboflawinę,
  • Niacynę,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Sód,
  • Cynk.

Goździki – właściwości lecznicze

Jak powszechnie wiadomo, goździki jako przyprawa  posiada wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości zdrowotnych. O tym, że goździki to lek wiedzieli już Chińczycy 200 lat p.n.e.

Stosowali je wtedy głównie przy bólach zębów oraz jako leczenie czkawki, która była wynikiem zimna. Uważano również, że goździki wpływają na lepsze samopoczucie, przez co doskonale walczą ze stanami lękowymi oraz depresją.

Obecnie również wiele mówi się o działaniach zdrowotnych goździków.

Z medycznego punktu widzenia mają następujące właściwości:

  • Neutralizacja wolnych rodników,
  • Działanie antyseptyczne i przeciwbólowe,
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnouzdrojowe,
  • Likwidacja nieprzyjemnego zapachu jamy ustnej,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Wspomaganie trawienia,
  • Regulacja poziomu cukru,
  • Łagodzenie ból u gardła, kaszlu i przeziębienia,
  • Poprawa stanu skóry.
  • Goździki na gardło

Warto zainteresować się również orzechami nerkowca

Goździki  to doskonały sposób na zwalczanie stanów zapalnych jamy ustnej. Najlepszy na tego typu dolegliwości jest napar bądź po prostu rzucie ząbków. Ich wysoką skuteczność przypisuje się przede wszystkim właściwością przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Co więcej, wywar z goździków to również doskonały lek na kaszel.

Goździki – przeciwwskazania

Pomimo swoich cennych właściwości, goździki mogą wywierać również negatywny wpływ na nasze zdrowie. Niewskazane jest spożywanie ich w ciąży oraz przez osoby zmagające się z takimi schorzeniami jak: nadciśnienie, hipoglikemia oraz zaburzenia krzepliwości krwi. W szczególności należy unikać goździków, jeżeli planujemy zabieg lub operację, ponieważ zmniejszają krzepliwość krwi, co może przyczynić się do wystąpienia krwotoku. Pamiętaj również, że w nadmiarze każdy, nawet najbardziej zdrowy składnik może okazać się szkodliwy.

Goździki, a odchudzanie

Przyprawa, jaką jest goździk, może wpływać również na odchudzanie. Badania dowodzą, że poprawa metabolizmu i funkcjonowania układu trawiennego spowodowana włączeniem goździków do diety sprawiają, że powoli tracimy zbędne kilogramy. Warto połączyć je z pieprzem, kminkiem lub cynamonem, co dodatkowo wzmocni działanie.

Goździki – cena

Goździki są bardzo tanie, dlatego warto włączyć je do naszej codziennej diety. Zazwyczaj za opakowanie 40 g zapłacimy zaledwie kilka złotych. Cena jednak może ulegać drobnym wahaniom w zależności od wybranego producenta.

Cukinia - właściwości, wartości odżywcze i witaminy
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Cukinia – właściwości, wartości odżywcze i witaminy

Cukinia jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Cenimy ją zarówno ze względu na jej walory smakowe, jak i wartości odżywcze, które odpowiadają za  nasze dobre samopoczucie.  Jako że zawiera niewielką ilość kalorii, jest szczególnie polecana dla osób przebywających na diecie. Sprawdź, jakich wartości odżywczych i witamin dostarcza cukinia oraz jakie są jej właściwości.

Read More
Ziemniaki - Właściwości i rodzaje ziemniaków
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Ziemniaki – Właściwości i rodzaje ziemniaków

Ziemniaki często bywają jedynie dodatkiem do głównego dania i uważamy je za zbędny składnik naszej diety. Chociaż są niezwykle popularne,  bywają również niedocenione. Ciągle zbyt mało mówi się  o wartościach zdrowotnych, jakie niesie za sobą regularne spożywanie tego warzywa, przez co dużo ludzi myśli, że eliminując je z diety, niczego nie traci. Niestety jest to […]

Read More
natura Nowe Popularne

Szynszyle – Ile żyje, ceny szynszyli

Szynszyle – te małe, słodkie gryzonie zyskują swoich zwolenników na całym świecie. W środowisku naturalnym spotkamy je w Ameryce Południowej, jednak coraz częściej trzymamy je również w naszych domach. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup nowego domownika, warto zaznajomić się z ich specyfiką, ponieważ mimo tego, że ich hodowla nie jest raczej trudna, to potrzebują […]

Read More