Dynia (rodzaje dyni) – Przepisy i właściwości

Dynia (rodzaje dyni) - przepisy i właściwości

Dynia zazwyczaj kojarzy nam się z jesienią, a przede wszystkim ze świętem Halloween. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak cennych wartości odżywczych może nam dostarczać, dlatego jest raczej rzadkim składnikiem naszej diety. Mamy różne rodzaje dyni, a także wiele przepisów na dania z dyni. Poznaj kilka z nich oraz dowiedz się, jakie są właściwości tego warzywa.

Spis treści:

    1. Dynia – czym jest?
    2. Dynia – właściwości
    3. Dynia – przepisy

Dynia – czym jest?Dynia - czym jest?

Dynia jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny dyniowatych. Wyróżniamy ponad 130 rodzajów tego warzywa różniących się od siebie wielkością, miąższem, nasionami oraz barwą skórki.

Najpopularniejsze rodzaje dyni to:

  • Dynia polska,
  • Dynia olbrzymia,
  • Dynia zwyczajna,
  • Dynia piżmowa,
  • Dynia prowansalska,
  • Dynia makaronowa,
  • Dynia Hokkaido,
  • Dynia Lunga di Napoli,
  • Dynia ozdobna.

Warto wiedzieć, że dynia nie jest jedynie produktem spożywczym, ale również ozdobnym. Często w okresie jesiennym stroimy nią nasze domy. W tym celu najczęściej wykorzystujemy dynie ozdobne, które zazwyczaj nie nadają się do jedzenia. Mają bardzo twardą skórkę oraz miąższ, co jednocześnie sprawia, że stają się odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Ciekawy jest również fakt, że dynia powszechnie uważana jest za warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem.

Dynia – właściwości

Dynia ma cenne właściwości, które wpływają na stan naszego zdrowia. To wszystko za sprawą licznych witamin i minerałów, jakie w niej znajdziemy. Warto wiedzieć, że dynie o intensywnym kolorze zawierają ich znacznie więcej niż dynie, których kolor jest bladopomarańczowy.

W dyni znajdziemy takie witaminy i minerały jak:

Witaminy Minerały
  • Witaminę A,
  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę B3,
  • Witaminę B6,
  • Witaminę B9,
  • Witaminę C,
  • Witaminę E,
  • Witaminę K,
  • Witaminę PP
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Potas,
  • Magnez,
  • Selen,
  • Cynk,
  • Sód,
  • Beta-karoten.

Znasz właściwości kaszy jaglanej?

To wszystko przekłada się na stan naszego zdrowia.

Regularne spożywanie dyni  przynosi następujące korzyści zdrowotne:

  • Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • Regeneruje wątrobę,
  • Poprawia funkcjonowanie układu krążenia,
  • Odkwasza organizm,
  • Usuwa nadmiar wody,
  • Stymuluje produkcję żółci,
  • Poprawia wzrok,
  • Reguluje prace serca,
  • Wyrównuje ciśnienie tętnicze,
  • Działa przeciwwymiotnie dla kobiet w ciąży,
  • Zwalcza skutki choroby lokomocyjnej,
  • Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • Zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty,
  • Poprawia sprawność seksualną,
  • Zwiększa żywotność plemników,
  • Poprawia stan włosów, skóry i paznokci,
  • Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Leczy niektóre choroby skóry m.in. trądzik i opryszczkę,
  • Obniża poziom cholesterolu.

Dynia oraz jej właściwości bywają niestety niedocenione w naszym kraju.

Świetne właściwości mają również winogrona 

Dynia – przepisy

Często nie wiemy, w jaki sposób  przyrządzić dynię. Przepisów  oraz sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest bardzo wiele. Możemy potraktować  ją zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do głównego dania. Gotowanie, pieczenie, duszenie, a nawet smażenie – to wszystko, co możesz wykonać z dynią. Nadal nie wiesz jak przyrządzić dynię? Proste przepisy dla Ciebie!

Kompot z dyniKompot z Dyni

Składniki:

  • 400 g dyni
  • Cytryna
  • 3 łyżki cukru
  • 12 goździków
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Dynie obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Kroimy w dość dużą kostkę.
  2. Do garnka wlewamy litr wody oraz wsypujemy cukier i goździki.
  3. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i doprowadzamy przygotowany wywar do wrzenia.
  4. Dodajemy dynię i przykrywamy garnek pokrywką.
  5. Ponownie zagotowujemy kompot, a następnie gotujemy jeszcze 5 minut na delikatnym ogniu.

Zupa krem z dyniZupa krem z dyni

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • 25 g masła
  • 100 g śmietanki 12%
  • 1 l gorącej wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki
  • Suszona papryczka chili z pestkami

Przygotowanie:

  1. Obieramy dynię, ziemniaki i marchewkę i kroimy je w kostkę.
  2. Na maśle podsmażamy cebulę, aż do jej zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek i również podsmażamy.
  3. Dodajemy dynię, ziemniaki i marchew, a następnie smażymy 5 minut.
  4. Kostki rosołowe rozpuszczamy we wrzątku, przykrywamy i zagotowujemy oraz gotujemy jeszcze przez około 20 minut aż do miękkości warzyw.
  5. Przygotowany wywar odstawiamy na bok i miksujemy.
  6. Dodajemy śmietanę i doprawiamy zupę solą, pieprzem i 1 łyżeczką gałki muszkatołowej, po czym ponownie miksujemy.
  7. Po zmiksowaniu ponownie ustawiamy garnek na palniku i jeszcze chwilę gotujemy.
  8. Danie serwujemy z dodatkiem natki pietruszki oraz chili.

Warto wiedzieć, że krem z dyni ma 137 kcal w jednej porcji, co oznacza, że należy do dań niskokalorycznych.

Cukinia - właściwości, wartości odżywcze i witaminy
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Cukinia – właściwości, wartości odżywcze i witaminy

Cukinia jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Cenimy ją zarówno ze względu na jej walory smakowe, jak i wartości odżywcze, które odpowiadają za  nasze dobre samopoczucie.  Jako że zawiera niewielką ilość kalorii, jest szczególnie polecana dla osób przebywających na diecie. Sprawdź, jakich wartości odżywczych i witamin dostarcza cukinia oraz jakie są jej właściwości.

Read More
Ziemniaki - Właściwości i rodzaje ziemniaków
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Ziemniaki – Właściwości i rodzaje ziemniaków

Ziemniaki często bywają jedynie dodatkiem do głównego dania i uważamy je za zbędny składnik naszej diety. Chociaż są niezwykle popularne,  bywają również niedocenione. Ciągle zbyt mało mówi się  o wartościach zdrowotnych, jakie niesie za sobą regularne spożywanie tego warzywa, przez co dużo ludzi myśli, że eliminując je z diety, niczego nie traci. Niestety jest to […]

Read More
natura Nowe Popularne

Szynszyle – Ile żyje, ceny szynszyli

Szynszyle – te małe, słodkie gryzonie zyskują swoich zwolenników na całym świecie. W środowisku naturalnym spotkamy je w Ameryce Południowej, jednak coraz częściej trzymamy je również w naszych domach. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup nowego domownika, warto zaznajomić się z ich specyfiką, ponieważ mimo tego, że ich hodowla nie jest raczej trudna, to potrzebują […]

Read More