Co to jest ciecierzyca? Jakie właściwości ma cieciorka?

Co to jest ciecierzyca. Jakie właściwości ma cieciorka?

Cieciorka i ciecierzyca to rośliny strączkowe. Ich nazwa brzmi podobnie, a co więcej zbliżone są również pod względem smaku i wyglądu. Z tego też powodu często zastanawiamy się, czy to jest to samo? Warto wiedzieć, że obie należą do roślin z rodziny bobowatych, ale stanowią dwa odrębne gatunki. Sprawdź, czym jest ciecierzyca oraz jakie właściwości ma cieciorka.

Spis treści:

  1. Ciecierzyca, a cieciorka
  2. Co to jest ciecierzyca?
  3. Ciecierzyca – wartości
  4. Ciecierzyca – właściwości
  5. Co to jest cieciorka?
  6. Cieciorka – właściwości

Ciecierzyca, a cieciorka

Pomimo faktu, iż obie rośliny są bardzo podobne, posiadają pewne dobrze widoczne cechy, które je od siebie różnią. Są nimi wielkość, kształt oraz struktura. Ciecierzyca ma nieregularny kształt, jest minimalnie większa, a przy tym matowa i chropowata. Cieciorka natomiast charakteryzuje się równym kształtem oraz błyszczącymi i gładkimi nasionami. Co ciekawe, ze względu na podobny smak i właściwości traktuje się je jako jeden produkt.

Co to jest ciecierzyca?Ciecierzyca

Ciecierzyca jest krzaczastą rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji Zachodniej i od wielu lat zajmuje ważne miejsce w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Niezwykle ceniony jest delikatny, lekko orzechowy smak ciecierzycy, przez który zyskuje wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Można ją spożywać ugotowaną, usmażoną, upieczoną, ale również w postaci duszonej oraz ukiszonej. Przygotujemy z niej zupę, pasztety, a nawet kotlety. Najbardziej popularną potrawą, do której potrzebujemy ciecierzycy, jest falafeli oraz humus.

Ciecierzyca – wartości

Ciecierzyca to prawdziwa kopalnia błonnika, witamin oraz związków mineralnych.

W 100 g ugotowanego bez soli produktu znajdziemy:

Wartości odżywcze w 100 g
Kalorie 164 kcal
Węglowodany 27 g
Tłuszcze 3 g
Białko 9 g
Błonnik 3 g

Zobacz jak zapanować nad stresem

Analizując powyższą tabelę, można łatwo dostrzec, że w ciecierzycy znajdziemy sporą ilość białka. Jest ono pełnowartościowe, a to oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Za związki niezbędne uważa się te, które musimy przyjąć wraz z pożywieniem, ponieważ nie są wytwarzane przez nasz organizm.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że dobrym zamiennikiem mięsa jest właśnie ciecierzyca. Białko zawarte w roślinie przypomina białko pochodzące z mięsa. Fakt ten sprawia, że roślina jest produktem, po który często sięgamy na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Ciecierzyca jest również wskazana do spożycia przez diabetyków. Zawiera bardzo niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 30 oraz dużą ilość błonnika, który stabilizuje ilość cukru we krwi, a także obniża wchłanianie węglowodanów.

W ciecierzycy znajdziemy również szereg witamin i minerałów. Należą do nich:

Witaminy Minerały
  • Witamina A,
  • Witamina B1,
  • Witamina B2,
  • Witamina B3,
  • Witamina B6,
  • Witamina C,
  • Witamina K,
  • Kwas foliowy.
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Sód,
  • Cynk,
  • Błonnik,
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Miedź,
  • Mangan.

Sprawdź czym są wrzody żołądka

Ciecierzyca — właściwości

W ciecierzycy znajdziemy szereg właściwości, które są cenne dla naszego zdrowia, a to wszystko za sprawą zawartego w niej – błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów.

Do podstawowych właściwości zdrowotnych tej rośliny zaliczamy:

  • Obniżenie ciśnienia,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Zminimalizowanie ryzyka chorób serca oraz zawału,
  • Zminimalizowanie ryzyka wystąpienia miażdżycy,
  • Zapobieganie anemii i niedokrwistości,
  • Przeciwdziałanie zaparciom oraz poprawa trawienia,
  • Stabilizacja poziomu cukru we krwi,
  • Podniesienie odporności organizmu,
  • Regulacja pracy układu nerwowego,
  • Poprawa stanu włosów, skóry i paznokci.

Co to jest cieciorka?

Cieciorka jest jedną z odmian 12 gatunków azjatyckiego groszku, przez co czasami określana jest jako groch włoski. Klasyfikowana jest jako roślina strączkowa i należy do rodziny bobowatych. Jej nazwa pochodzi od kształtu kwiatów – coronilla, czyli mała korona. Często jej mianem potocznie nazywa się nasiona ciecierzycy.

Roślina uprawiana jest jako kompleks roślinności twardolistnej, a spotkać możemy ją w suchych, dobrze oświetlonych lasach bądź na klifach. W Polsce najczęściej uprawiana jest cieciorka pochewkowata oraz cieciorka skorpionowata.

Cieciorka – właściwości

Cieciorka jest równie cenna, jak ciecierzyca. Jej właściwości lecznicze znajdziemy zarówno w ziarnach, jak i liściach, których okłady mogą nam pomóc w przypadku zwichnięcia.

Do podstawowych właściwości zdrowotnych cieciorki zaliczamy:

  • Działanie przeciwbólowe,
  • Podniesienie odporności,
  • Łagodzenie skutków zwichnięć,
  • Poprawa stanu włosów, skóry i paznokci,
  • Obniżenie cholesterolu we krwi,
  • Wspomaganie układu trawiennego,
  • Pomoc w leczeniu insulinoodporności oraz cukrzycy,
  • Przeciwdziałanie rozwoju chorób układu sercowego,
  • Odbudowa poziomu cholesterolu HDL.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More