Banan – witaminy i właściwości. Wartości odżywcze bananów.

banany - Wartości odżywcze i właściwości

Banan jest owocem, którego zna chyba każdy. Niezależnie od pory roku często ląduje w koszykach zakupowych, aby następnie znaleźć się w naszym jadłospisie. Często sięgamy po niego ze względu na smak, jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak cenne właściwości niesie za sobą ten niezwykle popularny owoc. Sprawdź, jakich witamin dostarczają banany, jakie są ich właściwości oraz wartości odżywcze.

Spis treści:

  1. Banan – wartości odżywcze
  2. Banan – właściwości

Banan – wartości odżywcze

banany - wartości odżywcze

Mało kto wie, że skarbnicą wartości odżywczych jest właśnie banan. Witaminy i minerały zawarte w tym owocu mają kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu naszego organizmu. Niezwykle cenne właściwości bananów poznano już tysiące lat temu, kiedy to uprawiano je tylko w Malezji. Obecnie ich uprawa odbywa się w ponad 135 krajach, głównie w strefie międzyzwrotnikowej – Afryka, Azja, Ameryka Północna i Południowa, oraz kraje Pacyfiku.

Plantatorzy nie mogą czekać, aż owoce dojrzeją, zrywają je wtedy, gdy są jeszcze zielone, a następnie umieszczają w chłodniach. To wszystko za sprawą wydzielanego przez banany etylenu odpowiedzialnego za dojrzewanie. Zerwanie dojrzałego owocu mogłoby skutkować tym, że do naszego kraju dotarłby już zbyt dojrzały, co skutkowałoby obniżeniem jego wartości odżywczych.

Ten tropikalny owoc stanowi prawdziwą skarbnicę potasu, który jest niezwykle istotny dla naszego zdrowia. Odpowiedni poziom potasu odpowiada za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi, co wpływa na dotlenienie naszego organizmu. Potas wpływa również pozytywnie na układ krwionośny, a przede wszystkim na nasze serce.

Banan zawiera również dużą ilość błonnika oraz wszystkie najważniejsze witaminy i minerały, w tym:

  • Witaminę A,
  • Witaminy z grupy B,
  • Witaminę C,
  • Witaminę E,
  • Witaminę K,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Fosfor,
  • Żelazo.

Ze względu na niezwykle cenne właściwości odżywcze, dietetycy obalili mit, który mówił o tym, że banany powinny zostać ograniczone przez osoby dbające o swoją sylwetkę. Należy jednak pamiętać o tym, że jest to produkt wysokokaloryczny o wysokim indeksie glikemicznym.

Wartości odżywcze bananów przedstawiają się następująco:

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 90 kcal
Tłuszcz 0,33 g
Węglowodany 20,24 g
Białko 1,09 g

Sprawdź też jak pokonać stres

Banan – właściwości

Ze względu na liczną zawartość witamin i minerałów, banany wykazują szereg właściwości zdrowotnych.

Korzyści wynikające z regularnego spożywania tych owoców, to m.in.:

  • Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi – wysoka zawartość potasu w połączeniu z niską zawartością sodu wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Badania dowodzą, że częste spożywanie bananów obniża ryzyko chorób układu krwionośnego.
  • Pomoc w walce z chorobami żołądkowymi – konsystencja owocu sprawia, że nie drażni on przewodu pokarmowego przez co, banany są częstym wyborem przy chorobach żołądkowych. Coraz częściej zaleca się je osobą zmagającym się z wrzodami żołądka. Oprócz swojej delikatności banany wykazują również zdolność do neutralizacji kwasów żołądkowych, co przyczynia się do redukcji bólu. Co ciekawe, owoc chroni również przed szkodliwym działaniem soków trawiennych.
  • Przeciwdziałanie anemii– poziom żelaza w bananach nie jest co prawda wysoki, jednak wysokoprzyswajalny. To wszystko za sprawą zawartości witaminy C, która zwiększa jego wchłanianie.
  • Pomoc w walce z osteoporozą– podstawą zdrowych kości jest dobrze zbilansowana dieta. Przy osteoporozie każde źródło wapnia jest niezmiernie ważne, dlatego banany powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby zmagającej się z tą chorobą. Stężenie wapnia w bananach nie jest zbyt wysokie, jednak w połączeniu z pozostałymi minerałami ma kluczowe znaczenie, np. magnez zwiększa jego przyswajanie, a potas zmniejsza wydalanie z organizmu.
  • Wzmocnienie odporności – banany są znakomitym antyoksydantem, co przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego. Wydalenie osłabiających nasz organizm wolnych rodników jest niezmiernie ważne. Co więcej, ten tropikalny owoc stanowi również naturalny prebiotyk, co z kolei przyczynia się do odbudowy prawidłowej flory bakteryjnej naszych jelit, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Nawadnia nasz organizm– owoce są niezmiernie bogate w wodę. W bananach jest jej aż 70%.
  • Poprawia naszą psychikę – magnez zawarty w bananach wykazuje właściwości antystresowe oraz pozytywnie wpływa na naszą koncentrację. Co ciekawe, zawarty w bananach tryptofan podczas rozkładu w naszym organizmie przyczynia się do wytworzenia serotoniny, która potocznie nazywana jest hormonem szczęścia.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych – kobietą w ciąży zaleca się suplementowanie kwasu foliowego, który odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobór może prowadzić do poważnych wad rozwojowych. Banan jest niezwykle cennym źródłem tego pierwiastka.

Truskawka
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Truskawka – Właściwości zdrowotne truskawki (truskawki kcal)

Już wkrótce rusza sezon na truskawki. Niemal każdy zachwyca się ich smakiem i aromatem, co uważa się za główny walor tego owocu. Spożywamy je zarówno w postaci świeżego, soczystego produktu, jak i w postaci różnego rodzaju przetworów. Zanim jednak sięgniemy po truskawki, warto pogłębić wiedze na ich temat i dowiedzieć się jakie wartości ze sobą […]

Read More
Nowe Popularne Zdrowie

Pluskwa – Objawy ugryzienia pluskwy łóżkowej

W ostatnich latach coraz więcej osób zauważa, że w ich domu żeruje pluskwa. Ten niezwykle uciążliwy owad był już prawie w całości wytępiony, jednak z biegiem czasu stał się odporny na wszelkiego rodzaju środki owadobójcze. Również liczne i coraz chętniej odbywane podróże międzynarodowe przyczyniają się do roznoszenia pluskiew po całym świecie. Jak wygląda pluskwa? Czym […]

Read More
Co to jest ciecierzyca. Jakie właściwości ma cieciorka?
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Co to jest ciecierzyca? Jakie właściwości ma cieciorka?

Cieciorka i ciecierzyca to rośliny strączkowe. Ich nazwa brzmi podobnie, a co więcej zbliżone są również pod względem smaku i wyglądu. Z tego też powodu często zastanawiamy się, czy to jest to samo? Warto wiedzieć, że obie należą do roślin z rodziny bobowatych, ale stanowią dwa odrębne gatunki. Sprawdź, czym jest ciecierzyca oraz jakie właściwości […]

Read More