Aronia (owoc aronii) – Właściwości, przeciwwskazania, właściwości lecznicze

Aronia

Wiele słyszymy o dobroczynnych właściwościach leczniczych, które dostarcza nam aronia.  To wszystko za sprawą zawartych w owocach bioaktywnych związków roślinnych i licznych witamin. Owoc aronii już od wielu lat gości na naszych stołach w postaci różnorodnych przetworów lub po prostu jako dodatek do ciast. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawić nam właściwości aronii oraz przybliżyć nieco informacje na temat tego, czym jest aronia.

Spis treści:

  1. Czym jest aronia?
  2. Aronia – właściwości
  3. Aronia – właściwości zdrowotne
  4. Aronia – przeciwwskazania

Czym jest aronia?

Aronia jest krzewem, którego pochodzenie należy upatrywać we wschodnich wybrzeżach Stanów Zjednoczonych i Kanady. Tam też do dzisiaj można spotkać jej dziką odmianę, która w naszym kraju jest bardzo rzadko spotykana. Wyjątek stanowią jedynie lasy.

Krzewy znakomicie zadomowiły się w naszym klimacie i obecnie Polska jest liderem w uprawie tych owoców. Surowiec ten swoją popularność zawdzięcza wysokiej jakości oraz wszechstronnemu zastosowaniu.

Aronia wykazuje działanie prozdrowotne, jednak jej smak jest bardzo specyficzny i cierpki, dlatego mało kto spożywa ją na surowo. Najczęściej robimy z niej przetwory takie jak: sok, konfitury czy nalewka. Owoce mają ciemnogranatowy kolor, a z wyglądu trochę przypominają borówki. Zbierane są wczesną jesienią.

Aronia – właściwości

Aronia ma liczne właściwości lecznicze, a to wszystko za sprawą tego, że jest to naturalna bomba witaminowa. Z tego też powodu warto zadbać o to, aby regularnie dostarczać ją do naszego organizmu.

Aronia zawiera w swoim składzie następujące witaminy i minerały:
Witaminy: Minerały:
  • Witaminę A,
  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę B6,
  • Witaminę B9,
  • Witaminę C,
  • Witaminę E,
  • Witaminę P,
  • Witaminę PP.
  • Magnez,
  • Żelazo,
  • Miedź,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Jod,
  • Cynk,
  • Wapń,
  • Mangan,
  • Bor,
  • Kobalt,
  • Molibden.

Sprawdź właściwości selera

Aronia to również owoc zawierający dużą ilość przeciwutleniaczy, przez co często nazywa się ją rośliną młodości. Składniki te są  niezwykle istotne dla naszego zdrowia, gdyż odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników, co przyczynia się do zahamowania procesów starzeniowych. Na szczególną uwagę zasługują bioflawonoidy oraz ich krewni flawonoidy.

Aronia – właściwości zdrowotneAronia właściwości zdrowotne

Aronia ma tyle właściwości leczniczych, że nie sposób je wszystkie wymienić.

Do tych najważniejszych należą:

  • Obniżanie ciśnienia,
  • Poprawa funkcjonowania układu krwionośnego,
  • Zapobieganie zawałom serca,
  • Przeciwdziałanie miażdżycy,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Obniżenie indeksu glikemicznego,
  • Ochrona przed nowotworami,
  • Poprawa funkcjonowania układu trawiennego,
  • Poprawa funkcjonowania układu nerwowego,
  • Podwyższenie poziomu odporności,
  • Poprawa ostrości wzroku,
  • Przeciwdziałanie stanom zapalnym i krwotokom,
  • Zwalczanie infekcji,
  • Łagodzenie skutków alergii,
  • Regulacja przemiany materii,
  • Poprawa pamięci i koncentracji,
  • Wspomaganie leczenia zaćmy i jaskry,
  • Wspomaganie odporności na promieniowanie słoneczne,
  • Łagodzenie skutków stresu i stanu napięcia nerwowego,
  • Łagodzenie migreny i bólu głowy,
  • Poprawienie wyglądu włosów, skóry i paznokci.

Aronia jest także doskonałym składnikiem diety odchudzającej i oczyszczającej, ponieważ normalizuje przemianę materii oraz usuwa z organizmu sole metali ciężkich.

Aronia – przeciwwskazania

Pomimo tego, że aronia ma działanie prozdrowotne i pomaga na wiele dolegliwości, nie wszyscy mogą się nią posilać.

Zabronione jest spożywanie owoców w przypadku zmagania się z takimi schorzeniami, jak:

  • Niskie ciśnienie krwi,
  • Zaparcia,
  • Wrzody żołądka,
  • Nadkwasota,
  • Zakrzepowe zapalenie żył,
  • Zwiększona krzepliwość krwi,
  • Choroba niedokrwienna serca,
  • Żylaki,
  • Stany zapalne żołądka i dwunastnicy.

Warto wiedzieć, że aronie mogą być spożywane również przez małe dzieci i kobiety w ciąży. Szczególnie polecany jest sok z tych owoców. Stanowi on doskonały składnik dobrze zbilansowanej diety i dostarcza do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Należy jednak zachować umiar i zwracać uwagę na ilość dodawanego do niego cukru. Jest to niezwykle istotne, zwłaszcza jeżeli zmagamy się z cukrzycą ciążową.

W przypadku dzieci sok z aronii jest przeciwwskazany przed ukończeniem dziewiątego miesiąca życia.

Ćwiczenia na brzuch - jakie ćwiczenia na brzuch i trening
Nowe Popularne Zdrowie

Ćwiczenia na brzuch – Jakie ćwiczenia na brzuch, ćwiczenia i trening

Każdy z nas marzy o idealnej sylwetce. Pod tym pojęciem kryje się zazwyczaj płaski i umięśniony brzuch, który jest zmorą większości osób. To właśnie na nim w pierwszej kolejności odkładana jest tkanka tłuszczowa. Wystarczy chwila nieuwagi i na ciele zaczynają być widoczne pierwsze fałdki tłuszczu. Aby osiągnąć wymarzony efekt, musimy przede wszystkim zmienić swoje nawyki […]

Read More
Ciąża i Dziecko Nowe Popularne

Sex porady i pytania – wszystko o seksie, pytania o seksie

Pomimo faktu, że coraz częściej mówi się o tym, że seks jest niezwykle istotny i powinno się o nim rozmawiać, wiele osób nadal traktuje go jak temat tabu. Wyrażanie się o nim z otwartością jest dla nas często bardzo trudne, przez co zwykle nasze obawy i pytania chowamy gdzieś na dnie umysłu. Niedosyt, brak spełnienia […]

Read More
Masło klarowane
Diety i Żywienie Nowe Popularne

Masło Klarowane – Jak zrobić masło klarowane? Czy jest zdrowe?

W ostatnich czasach popularne są liczne rozważania na temat tego,  czy masło jest zdrowe. Różnorodne źródła przypisują odmienne analizy, przez co często trudno nam podjąć decyzję co do zakupu odpowiedniego produktu. Jak sytuacja ma się w przypadku masła klarowanego? Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane oraz poznaj jego właściwości.

Read More